Az olasz konyha kincsei: 5 hagyományos tészta, amit ismerned kell

Az olasz konyha világszerte híres változatos és gazdag tésztakultúrájáról. Íme öt klasszikus tésztafajta, amelyek nélkül elképzelhetetlen lenne egy autentikus olasz vacsora.

Spaghetti
A Nápoly környékéről származó spaghetti az egyik legismertebb olasz tészta, hosszú, vékony formája miatt kiválóan párosul paradicsomos vagy olívaolajas szószokkal. Klasszikusan bolognai vagy aglio e olio fogásokban használják.

Tagliatelle
Észak-Olaszországból, különösen Emilia-Romagnából származik, és lapos, széles szalagjaival remekül illik testes, húsos ragukhoz. A leghíresebb fogása a tagliatelle al ragù (bolognai).

Penne
Ez a ferde végű, cső alakú tészta Campania régióból ered, és bordázott felülete miatt tökéletesen megfogja a sűrű szószokat. Ideális választás paradicsomos, tejszínes vagy zöldséges tésztákhoz.

Rigatoni
Róma környékéről származik, nagyobb és szélesebb, mint a penne, belső üregében jól megtapadnak a szószok. Különösen ajánlott sült tésztákhoz (pasta al forno) vagy gazdag húsos szószokhoz.

Tortelloni
Ez a töltött tészta Emilia régióból való, nagyobb méretű változata a tortellininek, gyakran ricottával vagy spenóttal töltve. Legjobban vajas-zsályás mártással vagy könnyű paradicsomszósszal érvényesül.

A fenti tészták mindegyike más-más élményt nyújt – de egy biztos: mindegyik egy szelet Olaszország az asztalon.