A nap aranya: a pomodoro története és varázsa az olasz konyhában

A paradicsom, olaszul pomodoro, az olasz konyha egyik legfontosabb alapanyaga, pedig eredetileg nem is Európából származik: a 16. században érkezett Amerikából Spanyolországon keresztül Olaszországba. 
Nevét a „pomo d’oro” – „aranyalma” – kifejezésből kapta, mivel az első fajták sárgás színűek voltak. Kezdetben dísznövényként tartották, mivel mérgezőnek hitték, és csak később vált kulcsfontosságú élelmiszerré. Az olasz konyhában a pomodoro különlegessége, hogy egyszerre tud frissítő és mély, édes-savanyú ízt adni az ételeknek. 

Nyersen salátákban, például a híres caprese-ben, főzve pedig szószok, levesek és raguk alapjaként használják. A passata di pomodoro és a sugo al pomodoro számtalan tésztaétel, mint a spaghetti al pomodoro vagy a penne all’arrabbiata, lelke. A dél-olaszországi nap érlelte fajták – például a San Marzano – világszerte keresettek, különösen pizzaszószhoz. A nyár végén az olasz családok hagyományosan nagy fazekakban főzik és üvegekbe töltik a paradicsomszószt, hogy egész évben élvezhessék a napfény ízét. Így a pomodoro nemcsak alapanyag, hanem egy szelet olasz kultúra és életérzés is.

Szerencsére ebből a csodás alapanyagból készült ételekben az Ape Regina sem szűkölködik, így Te is bármikor megkóstolhatod a belőle készült ételkülönlegességeket.

This site is registered on wpml.org as a development site. Switch to a production site key to remove this banner.