Nem előétel. Nem köret. Pasta!

– Az olaszok tényleg minden nap esznek pastát?


2017. 07. 17.     APE REGINA
Nem előétel. Nem köret. Pasta!

NEM ELŐÉTEL. NEM KÖRET. PASTA!

Az olasz konyha esszenciáját, a pastát valószínűleg neked sem kell bemutatnunk. Azonban más megismerni úgy, hogy előtte már körbeutazta az egész világot és magára szedte más kultúrák sajátosságait is, és más úgy, hogy az otthonában találkozol vele. Nézzük, miket hiszünk róla, és ebből mi az igaz.

Al dente vagy nem al dente?

Egész fejezeteket lehetne írni a pastáról, de a legnagyobb bűn, amit el lehet követni ellene, ha túlfőzzük. Nem csak azért, mert úgy nem finom, hanem mert az emésztésnek sem tesz jót. Biztosan hallottatok már arról a trükkről, amivel úgy lehet eldönteni, hogy a pasta készen van-e, ha hozzávágjuk a falhoz, és ha hozzáragad, akkor jók vagyunk. Azonban itt akad némi félreértés: ha a paszta hozzáragad a falhoz, mint egy ragasztó, akkor már késő. Túlfőtt. A legegyszerűbb módja, hogy ezt elkerüljük, az óra használata: be kell tartani az előírt főzési időt!

Nem előétel. Nem köret. Pasta!

Az olaszok tényleg mindennap esznek pastát?

Igen! A pasta kötelező, és semmivel nem helyettesíthető! A többség persze most biztosan azt gondolja, de unalmas lehet mindennap ugyanazt a paradicsomszószos pastát enni, de ez ismét egy tévhit. A pastát zöldségekkel, hússal, hallal és számos egyéb feltéttel fogyasztják, így a variácók száma végtelenre nyúlik – akár az év minden napjára is másféle pasta juthat. Egy olasz egyébként átlagosan 23 kilogramm pastát eszik évente. Összehasonlításképpen: egy amerikai éves pasta-adagja csak 7 kilogramm.

A pasta formája tényleg számít?

Ha valakinek azt mondod, hogy igenis fontos, melyik formát melyik szósszal párosítod, valószínűleg nagyot fog nézni. Főleg, hogy több mint 600 féle tésztaforma létezik a világon. Pedig hiába ugyanazok a fő összetevők, és nagyjából az íz is, higgyétek el, hogy számít. Például a spaghetti nem jó babbal, a risoni pedig paradicsomszósszal, egyszerűen nem passzolnak. Persze nem kell ezt nekünk fejből tudni, ott vannak nekünk például az Ape Regina szakácsai, akikre érdemes hallgatni, ha elakadnánk a szósz és a tészta párosításában.

A pasta előétel, főétel vagy köret?

Soha nem láttam még annyira szenvedélyes vitákat, mint amik ezzel a kérdéssel kapcsolatban folynak, pedig a válasz egyszerű: FŐÉTEL! Olaszországban a főételek besorolása két csoportra oszlik: primo piatto az első fogás és secondo piatto a második fogás. A pasta és a rizottó a primo piattók közé, míg például a grill húsok tartoznak secondo piattóba. Tehát nem előétel és nem köret. És mint főétel, önmagában érkezik, sem kenyér, sem saláta nem való hozzá.

APE REGINA Olasz Étterem © 2022. All Rights Reserved. ⎜ AdatvédelemÁSZF