A szicíliai Arancini bekerült az Oxford szótárba

Szicília kedvenc street foodja már kitörölhetelen


2019. 10. 28.     APE REGINA
A szicíliai Arancini bekerült az Oxford szótárba


A finom sült rizses ínyencség is bekerült a legfrissebb kiadásba.

Nagy esemény ez az olasz konyha tekintetében...

Az angol nyelv hivatalos útmutatójának és kézikönyvének tekintett világhírű szótár, az Oxford English Dictionary. A szótárba bekerülő új szavak jól jelzik, hogy éppen milyen technológiai újdonságok, milyen divatok vannak a világban, mi foglalkoztatja az embereket – és ennek következtében hogyan változik a nyelv.

Az olasz gasztronómiához kapcsolódó hír, hogy a mennyei sült rizses ínyencség, a szicíliai ARANCINI is bekerült a legfrissebb kiadásba.

A szicíliai Arancini bekerült az Oxford szótárba

650 új kifejezés mellett az Arancini, mint "rizsgolyó" került meghatározásra, mely "zsemlemorzsával van borítva és olajban van kisütve", és "leginkább antipastoként vagy snackként tálalják".

Az eredeti Arancini Észak-Szicília Catania régiójából származik, kúpos formájával az Etna vulkánra emlékeztetve.

Az Arancini számtalan töltelékkel tölthető: a hagyományos olasz raguval, borsóval, mozzarellával vagy melanzaneval. Az utóbbi időben már kreatívabb megoldások is születnek, találkozhatunk brokkolival, spenóttal, pisztáciával, vagy akár lazaccal töltött verziókkal. Divatosak a vegetáriánus megoldások is.

A sült rizsgolyók eredetileg a X. századi Szicíliából származnak, amikor a sziget arab uralom alatt állt. Ma már egész Olaszországban ismerik és kedvelik ezt a bundázott és töltött rizsgombócot, de Szicíliában szinte minden sarkon találkozhatunk vele – végtelen variációban. A helyiek gyakran készítik otthon is maradék rizottóból, de a kedvelt falatkát sok helyen árulják snackként, ugyanis tökéletes street food, vagyis utcán is fogyasztható, menet közbeni étel. Ha otthon készül, valamilyen jófajta mediterrán szósz mindenképpen jár hozzá mártogatósként! ;)

Az arancini méret tekintetében is sokféle lehet. Általában 8-10 cm átmérőjű, kiadós darabokat kínálnak utcai étkezdékben, amelyekből akár 1 db is bőséges az éhség csillapítására. Éttermekben azonban nem ritkák a kisebb méretűek példányok, amelyeket vagy önállóan kínálnak a rendelt fogás felszolgálása előtt, vagy olajban sült burgonyával, krokettel, panellével (csicseriborsólisztből olajban kisütött, szögletes „kenyérféleség”) halmozzák egy nagy tányérra első fogásként. Ez utóbbi kombináció persze annyira kiadós, hogy utána már csak valami könnyű fogásra vágyhat a legéhesebb vendég is.

Forrás: Magical Earth

APE REGINA Olasz Étterem © 2022. All Rights Reserved. ⎜ AdatvédelemÁSZF