Érdekességek az olasz konyhával kapcsolatban

Gondoltad volna?


2020. 02. 09.     APE REGINA
Érdekességek az olasz konyhával kapcsolatban


Imádod az olasz konyhát, odavagy az olasz szokásokért?

De biztos, hogy tényleg képben vagy az olasz gasztronómiával?

Olaszország egy csodálatos, gazdag történelmű ország, imádjuk a kultúráját, a művészetét - de ne feledkezzünk meg a gasztronómiájáról sem, hiszen oly sokat adtak ők a világ konyháihoz! Számos verzió ismert a klasszikus olasz ételekből. Minden régió másképp készíti, mások a titkos összetevők, mindenki beleadja a maga tradícióit és kreativitását - épp ezért olyan változatos az imádott olasz konyha. A tésztáktól és pizzáktól kezdve a boron át az olasz édességekig hatalmas rajongótábora van az itáliai gasztronómiának világszerte. Egész egyszerűen azért, mert az olasz konyhánál tényleg nincs jobb! ;)

Nos, összegyűjtöttünk azért néhány érdekességet, amit nem biztos, hogy eddig tudtál az olasz ételekről, íme:

Érdekességek az olasz konyhával kapcsolatban

A spagetti és a húsgombóc nem olasz fogás

A nálunk kevésbé ismert, inkább a tengerentúlon népszerű étel bizony nem olasz eredetű. A helyzet az, hogy a legtöbb pasta nem húsos feltéttel készül, hanem inkább zöldségekkel.

A tradicionális pizza mindig vékony, ropogós tésztás

Világszerte olyan sokféle pizzával és pizzatésztával találkozhatsz, de a hagyományos olasz pizza bizony vékony tésztájú - épp olyan, ahogyan mi is készítjük az Ape Reginaban! ;) Kíváncsi vagy, hányféle pizzánk van, vagy hogy milyen jól néz ki frissen kivéve a kemencénkből? Gyere el hozzánk az Apeba, tegyél minket próbára! Garantáljuk, hogy nem fogsz csalódni, a város egyik legjobb pizzáját nálunk kapod!

Az olaszok általában könnyű reggelit fogyasztanak

Számos más országban a reggelit tartják a napi étkezések közül a legfontosabbnak - nos, az olaszok ebben is különböznek. :) Ők gazdag tejeskávét (cappuccinot, vagy caffe lattet) isznak reggel. De azt csakis reggel! Egy igazi olasz a nap folyamán már csak 'feketén' issza a kávét. Ők azt vallják, tartogasd az étvágyadat a főétkezésre délre... Te is kávéval indítod a napod? ;)

A Pizza Pepperoni bizony nem olasz találmány

Vicces, de a népszerű pepperonis pizza nem olasz. Eredetileg az amerikaiak készítették így a pizzát. Érdekes, ugye? Nálunk az Apeban is az egyik legnépszerűbb fajta ez az étlapról és látod, nem is olasz... Persze a világ már sokat változott, azért az olaszok már eléggé magukévá tették ezt a fajtát, amolyan olaszosra szabták...

Több, mint 600 féle formájú tészta létezik

Világszerte többszáz formájú pastat fogyasztanak az emberek. És ahogy a forma különböző, úgy a hozzájuk passzoló ragu is változik. Egészen elképesztő, milyen hosszú ez a lista, gondolj csak a legnépszerűbbekre: a vékony, hosszú spagettire, a vastagabb makarónira, a lapos lasagna tésztára, a formás masni alakú farfallere, a tollhegyre hasonlító pennére, a spirál formájú fussili és még sorolhatnánk. És ha ezeket még megszorzod azzal, hányféle méretben készülhetnek ezek a fajták... na, így jön össze nagyon gyorsan ez az óriási szám. Az olasz konyha változatosságát jelzi, nemcsak a tésztaételek listája hosszú, hanem ezek a fincsi házitészták gazdagítják a testes olasz leveseket is, ami ugyancsak nem egy elhanyagolható szám.

Az olaszok minden nap esznek pastat. Legalább egyszer egy nap.

A legtöbb olasz minimum egy alkalommal naponta fogyaszt tésztaételt. Annyiféle tésztaételük létezik, hogy ha úgy tartja kedvük, az év 365 napján akár különbözőt is fogyaszthatnak! Hogy honnan az adat, ne kérdezd, de állítólag egy átlagos olasz élete során 23 kiló (!) tésztát eszik meg.

Érdekességek az olasz konyhával kapcsolatban

Nem használnak annyi fokhagymát, mint gondolnád

Azt vallják, a kevesebb több. A legtöbb étteremben ha valamelyik fogás 'olasz', akkor az jó fokhagymás és paradicsomos. Pedig az olaszok inkább szezonálisan használják ezt az ízt, akkor is óvatosan. Nem mondjuk, hogy nem szeretik rajongásig :), de igaz, ami igaz, az olasz ételek nagy részében nem dominál a fokhagyma.

Menet közben nem esznek

Azt mondják, tiszteletlen, ha nem adod meg a módját egy asztal mellett az étkezésnek. Ők nem esznek rohanás közben az utcán és a kávét sem így fogyasztják. Tiszteld magad annyira, hogy azt a pár percet, amíg elfogyasztod az ételed, leülsz mellé és nyugodtan megeszed. Ugyanis azt vallják, hogy ha valaki órákat szentelt arra, hogy elkészítse azt a fogást, a minimum, hogy jár neki az a tisztelet, hogy úgy eszed meg, hogy az étkezésre koncentrálsz. Pontosan ugyanígy vélekednek arról is, aki evés közben telefonál. Mi tökéletesen egyetértünk ezzel az állásponttal! Az étlapunkon található fogások mind megérdemlik, hogy csak rájuk koncentrálj.

A pizza legyen egyszerű

Annak dacára, hogy hányféle gazdag feltétes pizza létezik, és hogy milyen népszerűek, az olaszok kedvence a paradicsomos, bazsalikomos Pizza Margherita. Vékony pizzatészta, paradicsom, mozzarella és sok bazsalikom a titok.

Itália modern desszertje a tiramisu

A tiramisu nagyjából a '70-es évektől ismert, Velencéből származik. Édes élvezet finom savoiardi kekszekkel és krémes mascarpone habbal rétegezve. biscuits with marscapone cream keksz rétegezve. A tiramisu kifejezés körülbelül azt jelenti, hogy 'dobj fel'. Az tuti, hogy nincs ember, akit az Ape Regina tiramisu nem vidítana fel! ;) A legnagyobb kedvenceitek egyike a kínálatunkban ez a mennyei desszert!

Február 13-án van a Nemzetközi 'Egyél olasz ételt!' Nap

Van is mit ünnepelni! Minden olasz város híres valamelyik ételéről: Nápoly például a pizzájáról, Milánó a rizzottóról, Bologna a tortelliniről. A tradicionális olasz ételek soha nem bonyolultak, már ami az összetevőket illeti, 2-4 hozzávalóból készülnek. Szerencse, hogy nálunk mindenféle olasz ételt kóstolhatsz! Ünnepeld nálunk az olasz ételek iránti rajongásodat - ha már egyszer külön nap van erre, hát nem?! :D

Asztalfoglalás gyorsan és könnyen online, akár azonnal itt! »

APE REGINA Olasz Étterem © 2022. All Rights Reserved. ⎜ AdatvédelemÁSZF