Bruschetta, a legcsábítóbb olasz falat

avagy hogyan készíts eredeti olasz bruschettát


2020. 03. 23.     APE REGINA
Bruschetta, a legcsábítóbb olasz falat


A bruschetta az egyik leghíresebb olasz előétel, azaz antipasto, amit minden olasz étterem menüjében megtalálhatsz világszerte, így az Ape Regina „all you can eat” kínálatában is megkóstolhatod!

Ezek az ínycsiklandó falatok, fokhagymával bedörzsölt, pirított kenyérre halmozott paradicsomból, sóból és olivaolajból állnak, de kerülhet rá bazsalikom is. Számos variációja létezik, így lehet rajta ezeken kívül sajt, hús, bab, zöldségek, vagy akár hagyma is.

Ha már unod a vajas kenyeret, kiváló alternatívája egy jó reggelinek, de akár snacknek is tökéletes, hiszen isteni nassolnivaló.

Néhány érdekesség a bruschettáról...

Bruschetta, a legcsábítóbb olasz falat

» A bruschetta a 15. században jelent meg a közép-olaszországi régióban, azóta az olasz éttermek és háztartások állandó szereplője, hiszen az elkészítése nagyon egyszerű és az íze mennyei! Marcella Hazan, számos olasz receptkönyv szerzője szerint, a római korig visszavezethető a bruschetta eredete: szerinte mikor a helyiek elvitték préseltetni az olivát, kenyérrel kóstolták meg a kipréselt olajat.

» Toszkánában a bruschettát fettunta néven ismerik és semmi más feltétet nem tartalmaz az olivaolajon kívül. Jellemzően novemberben kerül az asztalra: így kóstolják meg az azévi első olajat.

» A bruschettára csorgatott olivaolaj telítetlen, azaz szívbarát zsírsavakban gazdag, képes csökkenteni a szívroham és az érrendszeri problémák kockázatát, emellett segít az Alzheimer-kór megelőzésében és javítja a vérnyomást.

Szerencsére a bruschetta nem csak finom, hanem egészséges is: egy negyed paradicsom mindössze 6 kalóriát tartalmaz, de emellett gazdag A-, C- és K-vitaminokban is. A bruschettára tett bazsalikom is jótékony hatással van a szervezetre: 5 levélben több mint 10 mikrogramm K vitamint találthatunk, gazdag flavonoidokban, ami erős antioxidáns, azaz segít a rák megelőzésében.
Micsoda infók, igaz? :)

De inkább a lényegre térünk, eláruljuk, hogyan tudod te magad is elkészíteni otthon!

Bruschetta, ahogy az olaszok készítik...

Hozzávalók:

  • 2 paradicsom
  • 5 db friss bazsalikomlevél
  • 3 teáskanál extraszűz olivaolaj
  • 1/2 teáskanál szárított oregano
  • csipetnyi só
  • 1 teáskanál balzsamecet
  • 1 rusztikus bagett, szeletelve
  • 1-2 egész fej fokhagyma
Elkészítése:

Finoman keverd össze a kockára feldarabolt paradicsomot a friss, aprított bazsalikommal, a szárított oregánóval, a sóval, 1-1,5 teáskanál olivaolajjal és egy pici balzsamecettel. A keveréket óvatosan forgasd össze, nehogy összetörjenek a paradicsomkockák, majd tedd picit hűtőbe. (Ha szereted a fokhagymát, apróra vágva a paradicsomos elegy közé is keverhetsz belőle.)

Szeleteld fel a bagettet kb. 1 ujjnyi vastag szeletekre, pirítsd meg a kenyérszeleteket mindkét oldalukon, dörzsöld be fokhagymával a pirítóst, majd finoman kenj rá olivaolajat a felületére. A még forró pirítósokra halmozd a hűtött paradicsomos elegyet és azonnal, még úgy melegében fogyaszd!

A bruschetta igazán egészséges és finom harapnivaló, így a diétázók is bátran fogyaszthatják, minden bűntudat nélkül! Mi az Ape-ban azt valljuk, hogy az antipasti pont olyan tartalmas kell legyen, mint a főétkezés maga! ;)

APE REGINA Olasz Étterem © 2020. All Rights Reserved. ⎜ AdatvédelemÁSZF