A bruschetta az egyik leghíresebb olasz előétel, azaz antipasto, amit minden olasz étterem menüjében megtalálhatsz világszerte, így az Ape Regina „all you can eat” kínálatában is megkóstolhatod a hét bármely napján!

Ezek az ínycsiklandó falatok, fokhagymával bedörzsölt, pirított kenyérre halmozott paradicsomból, sóból, borsból és olivaolajból állnak, de kerülhet rá bazsalikom is. Számos variációja létezik, így lehet rajta sajt, hús, bab, zöldségek, vagy akár hagyma is.

» A bruschetta a 15. században jelent meg a középolaszországi régióban, azóta az olasz éttermek és háztartások állandó szereplője, hiszen az elkészítése nagyon egyszerű és az íze mennyei! 🙂

» Marcella Hazan, számos olasz receptkönyv szerzője szerint, a római korig visszavezethető a bruschetta eredete: szerinte mikor a helyiek elvitték préseltetni az olivát, kenyérrel kóstolták meg a kipréselt olajat.

» Az olaszországi Abruzzo régióban a bruschetta egy ventriciana nevű érlelt szalámival készül, ami semmi mást nem tartalmaz mint disznóhúst és borsot. A kenyérre ezt a „húskrémet” kenik rá, majd megpirítják. Ez jellemzően szikkadt kenyérből készül.

» Toszkánában a bruschettát fettunta néven ismerik és semmi más feltétet nem tartalmaz az olivaolajon kívül. Jellemzően novemberben kerül az asztalra: így kóstolják meg az azévi első olajat.

» A bruschetta hivatalosan olasz kenyérrel készül, ami adagonként (3dkg) 77 kalóriát, 1 gramm zsírt, 2,5 gramm fehérjét, 1 gramm élelmi rostot, 0,83 mg vasat és B-vitamint tartalmaz emellet kalciumot és cinket is. 1 szelet kenyér fedezi a szükséges napi vas bevitel 10%-át a férfiak és 5%-át a nők számára. Hoppá! J Micsoda pontos adatok, igaz? J

» A bruschettára csorgatott olivaolaj telítetlen, azaz szívbarát zsírsavakban gazdag, képes csökkenteni a szívroham és az érrendszeri problémák kockázatát, emellett segít az Alzheimer-kór megelőzésében és javítja a vérnyomást.

Szerencsére a bruschetta nem csak finom, hanem egészséges is: egy negyed paradicsom mindössze 6 kalóriát tartalmaz, de emellett gazdag A-, C- és K-vitaminokban is.

A bruschettára tett bazsalikom is jótékony hatással van a szervezetre: 5 levélben több mint 10 mikrogramm K vitamint találthatunk,  gazdag flavonoidokban ami erős antioxidáns, azaz segít a rák megelőzésében.

A bruschetta igazán egészséges és finom harapnivaló, így a diétázók is bátran fogyaszthatják, minden bűntudat nélkül!

Mi az Ape-ban azt valljuk, hogy az antipasti pont olyan tartalmas kell legyen, mint a főétkezés maga, így azt javasoljuk, amíg a megrendelt tészta-, vagy húsételedre vársz, minden antipastit kóstolj meg, amit nálunk találsz! J Van választék bőven! 😉

All you can eat – edd magad degeszre az Ape Reginaban! Szicília és Dél-Olaszország tradicionális ízeivel várunk! Garantáltan elégedett leszel! 😉