Az egész szicíliai konyha őrzi hagyományait, ízeit, ahogyan a sziget kulturájában is markánsan jelen van az egész történelem. De bizton állíthatjuk, hogy a világ egyik legjobb és legérdekesebb konyhája ez! Nem tudunk új bőrt lehúzni róla, de ha épp nem eszünk, akkor muszáj beszélnünk róla!

© Ape Regina Italian Restaurant / Olasz

Azt tudtad, hogy az eredetileg arab közvetítéssel ide került pasta (tészta) Szicíliából terjedt el és vált az egész Olaszország gasztronómiai jelképévé? Bizony! 🙂

Aki szereti az olivaolajat és a tenger gyümölcseit, az egészen biztosan szeretni fog mindent, amit Szicíliában ehet. Teljesen mindegy, hogy egy családi kisvendéglőbe, vagy a legelegánsabb étterembe is tér be a vendég, az biztos, hogy a tészták és a tengeri herkentyűk mindennek alapjai. A sziget elképesztően gazdag halban, így halételekben sincs hiány. Hiszen itt a hal a hús! 😉

Sajtok, mamma mia!
Pecorinok, tricottak, caciocavallok, füstölt mozzarellák – atyaég, mennyi finomság!

Azok is fürödhetnek majd kulináris élvezetekben, akik a vegetáriánus konyhát részesítik előnyben. A cukkinitől a padlizsánon át az articsókáig mindenből őrületes ételek készülnek. Az egyik jellegzetes helyi előétel a caponata, amely egy pikáns, paradicsomos padlizsánragu zellerrel, kapribogyóval, szardellával. Kihagyhatatlan!

© Ape Regina Italian Restaurant / Olasz

És az édességek? Ó, hát persze!
Csodálatosan néznek ki a desszertjeik és egészen pontosan olyan finomak is! Oh la la! A leghíresebb szicíliai desszert talán a cassata, utánozhatatlan ízorgia. A csokoládé, a pisztácia, a mandula és a különböző citrusfélék mind-mind a mindennapok részei a helyi konyhaművészetben.

Szicília Olaszország legősibb borvidéke, a tökéletes éghajlatnak és a termékeny talajának köszönhetően.

A helyi borok nem nehezek, nem édesek. Ha igazán különleges, helyi bort szeretnél kóstolni, válaszd a Marsalát, melyet a helyiek aperitifként, desszertborként, de akár magában is szívesen fogyasztanak! Mégjóhogy! 🙂

Mivel a szicíliaiak meglehetősen későn látnak neki az ebédnek, vacsorának – a helyi vendéglők nyitva tartása is ehhez igazodik, a magunkfajta turistának nem árt feltankolni a délutáni siesta idejére!

Porchetta / Ape Regina

Ha nincs lehetőséged délen gasztroturistáskodni, az Ape Reginaban mi tudunk kárpótolni! 🙂 A varázslatos napsütést nem tudjuk garantálni, de a tradicionális ízeket igen! Chefünk és szakácsaink mindig igyekeznek vendégeink kedvében járni, kívánságaikat elkészíteni. Ha ellátogatsz a mi kis “mini Szicíliánkba”, egy dolgot biztosan megígérhetünk: degeszre fogod enni magad és egészen biztosan nem fogsz éhesen távozni tőlünk!

Ha komótosan, mégis következetesen szeretnéd végigenni a teljes szicíliai menüt, azt javasoljuk, kövesd a helyiek étkezési szokását:

Kezdd antipastival, az ínycsiklandó kis étvágygerjesztőkkel: olivák, párolt vagy manírozott zöldségek, sajtok, sonkák, vagy hideg gyümölcsök mind antipastonak számítanak és ez még nem az első fogás!

© Ape Regina Italian Restaurant / Olasz

Folytasd valami tésztaétellel, vagy gnocchival, esetleg rizottóval. Ezután következhet a Secondo piatti, ami általában hal-, vagy húsétel. Az Ape Regina-ban te választhatod ki, milyen húst, vagy halat szeretnél fogyasztani és azt hogyan készítsük el neked! Kérhetsz hozzá meleg zöldségköretet, de a salátabárunkból is kedvedre válogathatsz! Ha a helyi hagyományokat követnéd, akkor mindenképp hideg köretet egyél! Ennyi szicíliai nem tévedhet!

Az étkezést, mint minden magára valamit is adó szicíliai, desszerttel fejezd be! Olyan dolce pultunk van, nem tudsz majd ellenállni! Persze a desszert valahogy a gyomrunk egy elkülönített részébe kerül, annak mindig van hely! 🙂

Éhes lettél? Nem csodálkozunk! Ez nekünk is munkahelyi ártalom itt…
De ha hozzánk jössz, farkaséhesen gyere, különben bajban leszel az All You Can Eat étteremben!