Óriási olasz klasszikus, a legnépszerűbb pesto-k egyike, a “zöld pesto”. Bármilyen tésztával passzol, de fogyasztható pirítósra kenve is akár.
Nincs az a mennyiség, amit akár még egy all you can eat étteremben ne bírnánk eltüntetni belőle! 🙂
A hivatalos nevén “pesto alla genovese” az olasz konyha egyik jellegzetes összetevője. Jellemzően tésztafélékhez tálalják, de számos egyéb tésztaétel, leves- és zöldséges fogás hozzávalójaként használható, kisebb mennyiségben. Ha figyelünk arra, hogy a tároláskor mindvégig borítsa a tetejét olivaolaj, akár 2 hétig is eltartható.

Agyaltunk rajta, hogy leírjuk-e, mi hogyan készítjük, mert annyira tradicionális és annyira ismert, hogy nincs benne semmi újdonság. De akárhol böngésztük, mindenütt más arányokat láttunk, így álljon itt az, ahogy mi itt Budapesten, egy igazi olasz “all you can eat” étteremben szeretjük:

Hozzávalók:
15 friss bazsalikomlevél (jó sok legyen!)
½ pohár extraszűz olivaolaj
2 gerezd fokhagyma
3 ek fenyőmag (vagy dió)
6 dkg reszelt parmezán sajt
durvára őrölt só

Pesto Genovese / Ape Regina

Elkészítés:
Ha van rá lehetőség, márványmozsárban zúzd össze a hozzávalókat, ebben a sorrendben: fokhagyma, só, fenyőmag, bazsalikom. Ha nincs mozsarad, megfelel a célra a turmixgép is. (Ha pikánsabb ízt szeretnél elérni, felhasználás előtt a fenyőmagokat picit pirítsd meg egy serpenyőben.)
Tedd a hozzávalókat a turmixgépbe és csak rövid ideig turmixold. (Ha túl sokáig kevered és a turmixgép kései túlmelegedtek, megkeseredik az íze!)
Amennyiben túl sűrű lenne a pesto, adj hozzá még egy kevés olivaolajat.

Ez a finom pesto gyakorlatilag bármilyen típusú tésztához passzol. Mi leginkább spagettihez szeretjük.

Bónusz tipp: Ha a klasszikus bazsalikom helyett rukkolát, míg a fenyőmag helyett mandulát használsz, egy édeskés ízű, mégis fűszeres pestót kapsz, ez a rukkola pesto. Próbáld ki ezt is! 🙂

Ha ellátogatsz hozzánk, az Ape Reginába, ne feledd, korlátlan étefogyasztás vár, tehát azt javasoljuk, ne edd magad egyetlen fogással degeszre, hanem kóstold végig a svédasztalos olasz étterem legtöbb fogását! És a Genovesenket se hagyd ki! 😉