Ez a pici kis formás gyümölcs sokak kedvence, fura ráncos külsejével – a füge az egyik legédesebb gyümölcs, ráadásul az illata is csábító! És igazából nem is gyümölcs, hanem virág! Gondoltad volna? 🙂

Mi itt az Ape Regina-ban, mint az olasz gasztronómia dicső magyar hírnökei, egyenesen rajongunk érte! 🙂
Formája, mérete és színe is különböző lehet, létezik fehér, fekete és vörös is. Itthon kevésbé használják az ételekhez, inkább magában fogyasztják, de az olasz konyha és itáliai
nyári idény elengedhetetlen kelléke a füge. És te szereted?

A füge számos, egészségre gyakorolt jótékony hatását itt nem vagyunk hivatottak részletezni, legyen elég annyi, hogy gazdag vitaminokban, jót tesz a szívnek, az emésztésnek, a bőrnek, a libidónak. 😉

Íme néhány fontos tipp a fügéhez:

Felhasználás, fogyasztás előtt mindig alaposan tisztítsd meg, de óvatosan, mert fuge-sajttala friss füge igen törékeny. Ha friss fügét használunk, akkor garantált az igazi eredmény. A fügét mindig zárt csomagolásban, a hűtőben tárold.

Összeírtunk néhány ötletet, milyen formában kápráztathatod el vendégeidet ezzel a mézédes gyümölccsel:

Prosciutto és füge – az igazi fingerfood
Annyira egyszerű és annyira finom: a félbevágott fügét tekerd körbe egy szelet prosciuttoval, vagy ha gusztábban szeretnéd tálalni, vágd be 4 részben a fügét és a fügerózsa közepébe tekerd bele a prosciuttot.
Ha igazán királyi előételt szeretnél, egy adag ricottával, vagy egy gombóc mozzarellával.

Pirítós fügével és sajttal
Könnyen, gyorsan elkészíthető és a reggelid dísze lehet. Pirítós, vagy ropogós kruton, rá egy kis gorgonzola, majd szeletelt füge és a tetejére egy kis dió. Mmmm.

Füge sült sajttal
Ez a sajtok szerelmeseinek nagy kedvence lesz, ugyanis a fügével igazán merész kombinációt alkot a pecorino. Vágd félbe, vagy vágd be 4 részre a fügét, tegyél rá egy szelet pecorino sajtot és sütőben 180 fokon addig süsd, míg a sajt el nem olvad. Tálalás előtt locsold meg egy kis mézzel és szórj a tetejére pirított fenyőmagot. Mennyei!

Ape Regina füge antipasto:
2 db érett fügéből, 25g prosciutto crudoból, 30g friss ricottából, melyet pisztáciával hints meg, 2 db bruschettával kísérve, vajjal és fokhagyma öntettel lelocsolva pompás és igazán látványos falatkákat rittyenthetsz!
Ha kíváncsi vagy rá, az Ape Reginaban – mivel szezonális gyümölcsről van szó, sajnos csak a készlet erejéig – ezt is megkóstolhatod! 😉

És jöjjön egy desszert is:

Fagyi karamellizált fügével
Felhasználhatsz ehhez a desszerthez kész tejszínes, vagy vaníliás fagylaltot is, de te magad is készíthetsz otthon, fagyigép nélkül is! 500ml tejszínt keverj el 250 gr sűrített tejjel és 5-6 órára tedd a fagyasztóba. Klassz kis jégrémet varázsolhatsz belőle. Tálaláskor a fagyi mellé karamellizált fügét tégy. Egy serpenyőben hevíts egy kis vajat, olvassz benne barna cukrot és azon karamellizáld meg a fügedarabokat. Az illata és az íze is varázslatos!
Az Ape Regina Dél-Olaszország és Szicília ízeit hozza el neked. All You Can Eat koncepciónkban végigkóstolhatod a déliek teljes menüjét, legyen szó antipastiról, tésztaételekről, vagy frissen sült húsokról, grillezett halakról, vagy a kihagyhatatlan desszertekről.
Amíg nem próbáltad, el se tudod képzelni, micsoda kulináris kánaán ez! 🙂
Alig várjuk, hogy találkozzunk veled is! Szeretettel várunk!