Sajt is meg nem is – írja a Gusto, mivel nem közvetlenül tejből, hanem színtiszta tejszínből készül. Krémes, selymesen lágy kulináris bűntény a maga 80 – 89%-os zsírtartalmával.

Felhasználásának csak a fantázia szabhat határt, leginkább mégis édes finomságok készítésére csábít. Neki köszönheti világhírét az olaszok desszertspecialitása, a tiramisu is.

Chefünk Angelo soha nem szűnik meg újabb és újabb műremeket alkotni az imádott mascarpone-ből!

A mascarpone kapcsán legtöbbünk rögtön a kávés piskóta és a lágy krém találkozására asszociál. A tiramisun kívül azonban számos más édesség készül mascarpone felhasználásával, elég csak végignézned az Ape Regina desszertpultján!

Legtöbbször konyakkal, marsalával, különféle likőrökkel, kávéval, csokoládéval, mézzel, mindenféle gyümölccsel ízesítik. De bevált recept a parmezán-mascarpone keverékével töltött tortellini, a mascarponéval lágyított-édesített gorgonzola, a mascarponés tésztaszósz-variációknak, krémleveseknek pedig se szeri, se száma. Mindemellett akadnak megveszekedett mascarpone fanok, akik önmagában fogyasztják a friss sajtot, pusztán csak fűszerekkel vagy cukorral, kakaóval ízesítve.

Mascarponés ételek mellé leginkább friss fehérborok illenek, mondjuk egy illatos-zamatos Irsai Olivér, rizlingszilváni vagy pinot blanc.

Íme egy édes és egy sós recept mascarpone felhasználásával:

» Epres tiramisu

A klasszikus kávés recept helyett álljon itt egy gyömölcsös verzió:

epres_tiramisuHozzávalók:
500 g eper
1 ek málnaszósz
100 g cantuccini (olasz mandulás sütemény)
2 ek narancslé
250 g mascarpone
150 g túró
75 g porcukor
3 dl tejszín
mentalevél a díszítéshez

Elkészítése:
Az epret megmossuk, néhány szép szemet félreteszünk a díszítéshez, a többit felszeleteljük. A málnaszószt felmelegítjük, és elkeverjük az eperszeletekkel. A málnaszószhoz a gyümölcsöt összeforraljuk néhány csepp citrommal és kevés cukorral, majd finom lyukú szitán átpasszírozzuk.
A cantuccinit egy zacskóban húsklopfolóval durvára törjük, a morzsát elkeverjük a narancslével. A morzsából is tartalékolhatunk egy keveset a dekorációhoz.
A mascarponét simára keverjük a túróval és a cukorral, majd kanalanként hozzáadagoljuk a felvert tejszín habját.
A krémet, a cantuccini morzsát és a gyümölcsöt 4-5 pohárban rétegenként egymásra halmozzuk úgy, hogy a krém alkossa a legfelső emeletet. Tálalás előtt rendezzük el a tetején a félretett epret, morzsát, és a mentaleveleket.

» Spárga bazsalikomos mascarpone szószban

Ez a finoman fűszerezett gratin tökéletes köret lehet grillezett vagy hirtelen sütött húsok, halak mellé. A bazsalikom, a mascarpone és a parmezán garantálják az olasz érzetet a tányéron.

spargaHozzávalók:
750 g zöld spárga
150 g mascarpone
50 g parmezán
2-3 ek tejszín
1 csokor bazsalikom
1 tojás
só, bors, frissen reszelt szerecsendió
kevés vaj a tál kikenéséhez

Elkészítése:
A spárgát megmossuk, az alsó, fás részét – ahol roppan – letörjük.  Forrásban lévő sós vízbe dobjuk, és újraforrástól számítva két percig főzzük.
Közben előmelegítjük a sütőt 200°C-ra, a sütőedényt pedig kivajazzuk. Megmossuk a bazsalikomot, letépkedjük és megszárítjuk a leveleket, majd alaposan összekeverjük a tejszínnel. A tojásfehérjét elválasztjuk a sárgájától. Az előbbit egy csipet sóval felhabosítjuk, az utóbbit összekeverjük a bazsalikomos tejszínnel és a mascarponéval.
Sóval, borssal, szerecsendióval, esetleg chilivel ízesítjük, végül óvatosan hozzákeverjük a tojáshabot és a parmezánt.
A spárgákat elrendezzük a sütőedényben, egyenletesen elosztjuk rajtuk a mascarponés szószt, és 180°C-on körülbelül 15 perc alatt aranybarnára sütjük.

Ha nem bajlódnál a főzéssel, vagy előkóstolnád ezeket az ételeket, gyere el hozzánk és ess neki az Ape Regina kínálatának! Nálunk végigkóstolhatod a teljes étlapot, nem kell megelégedned 1-1 fogással. Az Ape Regina az egyetlen olasz “All You Can Eat” étterem az országban. Ugye nem akarsz ebből kimaradni te sem?! 🙂

Szeretettel várunk!